//Nyíregyháza nevezetességei

Nyíregyháza nevezetességei

Nyíregyháza az Alföld egyik legjelentősebb nagyvárosa, ahol megtalálható többek között az ország második legnagyobb állatkertje is. A település számos látványossággal büszkélkedhet, így nem véletlen, hogy a turizmusra is nagy hangsúlyt fektetnek. Lássuk tehát, hogy melyek Nyíregyháza nevezetességei! 

Mit érdemes meglátogatni, ha Nyíregyházán járunk? 

A legkorábban épültek között szerepel a Városháza, az első gimnázium és persze a Korona Szálló is. Azonban nem feltétlenül ezek a legismertebbek, ha valaki megemlíti a város nevét. Akkor vajon mik Nyíregyháza nevezetességei, amiket mindenképpen érdemes meglátogatni, ha valaki erre jár? 

Jósa András Múzeum 

Természetesen az elsők között kell megemlíteni a megyei múzeumot, amit Jósa András után neveztek el. Az ország keleti részének legrégebbi tudományos intézetét a helyi polgármesteri hivatal tartja fent. Megnyitása óta közel 150 év telt el, így bátran jelenthető ki, hogy az egyik legszebb és legrészletesebb alkotásokat bemutató múzeumról van szó.  

Állandó kiállításai: 

  • Jósa András-emlékkiállítás 
  • Krúdy Gyula élete és kora 
  • Nyíregyházi huszárok – egyenruhák és fegyverek 
  • Újfehértói aranykincs 

Sóstó 

Az üdülőhely rendkívül kedvelt a fürdőzők körében. Ennek területén található meg a Nyíregyházi Állatpark is, ahol a fajok többsége szabadon, ketrecek nélkül élik mindennapjaikat. Segítségével az ide látogatók megismerhetik a világ minden kontinensének állatát, hiszen még lepkeházzal és trópusi különlegességekkel is találkozhatnak. A parkban található továbbá parasztudvar, panoptikum, múzeumfalu, de még egy emlékmű is a Lengyel Menekülttábor kapcsán.  

Nyíregyháza fürdői 

A településen és annak környékén számos fürdő található meg. Többek között lehetőség van megmártózni a Sóstói Parkfürdőben, a Júlia fürdőben, az Aquarius Élményfürdőben és a Sóstói fürdőházban egyaránt. A termálvízzel segíthetjük az izmok fejlődését, illetve megelőzhető számos egyéb mozgásszervi betegség is. Érdemes tehát ellátogatni a számos intézmény egyikébe.  

Templomok a városban 

Természetesen, ahogy minden településen, úgy Nyíregyházán is van jópár templom. A legismertebbek és legjelentősebbek közé az alábbiak tartoznak: 

  • Görög katolikus templom a Bethlen Gábor utcában.  
  • Evangélikus templom, amely barokk stílusban épült meg és a Luther téren található.  
  • Református templom, ami pedig a Kálvin téren épület fel.  

Egyéb Nyíregyházán található nevezetességek 

Ne feledkezzünk meg az alábbiakról sem: 

  • Móricz Zsigmond Színház 
  • Váci Muhály Kulturális Központ 
  • Magyar Nemzeti Levéltár 

Milyen rendezvényeken vehetünk részt? 

Megyeszékhelyi rangja miatt szinte állandóan van valamilyen rendezvény, amit érdemes megnézni, ha valaki a környéken jár. Ilyen a Vidor Fesztivál, ahol a vidámság és a derű az úr. Emellett Minden év szeptemberében a Nyírségi ősz az, ami sok látogatót vonz. városba. A Cantemust ezzel szemben minden második évben szervezik meg, ahova a világ számos pontjáról érkeznek kórusok, hogy egy kicsit muzsikálhassanak.