//Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látnivalói

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látnivalói

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az észak-alföldi régió egyik legjelentősebb területe. A határmenti elhelyezkedésének köszönhetően rengeteg külföldi turista jár a környékre. Székhelyen Nyíregyháza, ahol az ország második legnagyobb állatkertje is található. De vajon milyen egyéb látványosságok vannak errefelé? Cikkünkben bemutatjuk ezeket a helyeket. 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látnivalói 

A 13 járásból álló területen számos látványosság kapott helyet. Nemcsak állatkert van erre, hanem több múzeum, látogatóközpont, fürdő és egyéb történelmi emlékhely egyaránt.  

Tiszadob – Andrássy kastély 

A romantikus stílusban épült kastély az Andrássy családhoz tartozott. A szájhagyomány azt mondja, hogy a csodálatos építményt Erzsébet magyar királyné tiszteletére húzták fel 1880 és 1885 között. Az építés Meinig Artúr volt, ami a romantikus jegyek mellett egy kis neogót stílust is belevitt. 2014-ben felújították, látogatni azonban csak 2015 decemberétől lehet.  

Nyíregyházi Állatpark 

Az állatkert a várostól nagyjából öt kilométerre található a sóstói üdülőövezetben. A környéken strandfürdő, falumúzeum és parkerdő is működik, amelyek további programlehetőségeket kínálnak a családok számára. A harminc hektáron elhelyezkedő központban a világ minden tájáról találhatóak különböző fajok. Élnek itt pingvinek, rénszarvasok, hóbaglyok, de még hüllők is egyaránt.  

Jósa András Múzeum 

A megyeszékhelyen található múzeum az ország egyik legrégebbi tudományos intézménye. Fenntartója a polgármesteri hivatal. Az állandó kiállítások között szerepel a Benczúr Gyula emlékkiállítás, a Jósa András emlékkiállítás, illetve persze a Krúdy Gyula életét és korát bemutató részleg egyaránt. Emellett itt megnézhetjük a nyíregyházi huszárok egyenruháit, fegyvereit, a környék leleteit és persze az újfehértói aranykincset is.  

Atlantika Vízividámpark 

Az egynapos kikapcsolódásra is tökéletes park kétmedencés, melegvizes gyerekmedencét is tartalmaz, így az egész család jól érezheti magát. Emellett a nagyobbak kipróbálhatják a három Anakonda csúszda egyikét, a dupla Kamikaze változatokat és persze a Shuttle elnevezésű darabot is. Amennyiben pedig különlegességre és extrább dologra vágynánk, akkor nyugodtan elmerülhetünk a hullámmedencében is, ahol két óránként jönnek igazán hatalmas hullámok. Az energiapótlásról a többfajta büfé és vendéglátóegység gondoskodik. Kóstolhatunk olasz pizzákat, de kávé kapcsán sem lesz hiányérzet. 

Gyógyfürdők a megyében 

  • Sóstó Gyógyfürdő és Strand 
  • Sóstó Fürdőház 
  • Szatmár-Beregi Kórház és Gyógyfürdő 
  • Kisvárdai Várfürdő 
  • Sárkány Wellness és Gyógyfürdő 

Összegezve 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye látnivalói között tehát ott van a helyi állatkert, a Jósa András Múzeum, illetve jónéhány fürdő és vízividámpark.